Už v prvních dnech po porodu musí být dostatečný energetický příjem, aby se nastartovalo kojení. „Stravování maminek věnujeme v naší nemocnici nemalou pozornost. Ve spolupráci s primářkou novorozeneckého oddělení MUDr. Milenou Dokoupilovou jsme vytvořili nové jídelníčky, vhodné právě pro maminky na oddělení šestinedělí a neonatologie. Strava odpovídá nutričním požadavkům kojících matek, jinými slovy obsahuje všechny potřebné živiny v odpovídajícím složení a kalorické hodnotě,“ říká paní Patrmanová.
Snahou nutričních terapeutů a personálu kuchyně hořovické nemocnice je, aby jídlo bylo připravováno v odpovídající kvalitě a zároveň i dobře chutnalo. V jídelníčku nesmí chybět ovoce, zelenina - oboje jak čerstvé, tak tepelně opracované. „Výběr těchto surovin je s ohledem na kojení omezený. Vylučujeme nadýmavou zeleninu jako je cibule, pórek, zelí, kedlubny, květák, brokolice a luštěniny, z čerstvého ovoce doporučujeme pouze loupaná jablka, hrušky a banány. I přes tato omezení, která se týkají prvních týdnů po porodu, se snažíme připravovat stravu pestrou a chutnou pokud možno pro všechny maminky,“ konstatuje hořovická nutriční terapeutka.
V sortimentu surovin pro přípravu stravy nesmí samozřejmě chybět mořské ryby a dostatek mléčných výrobků. Pokrmy z ryb hořovická kuchyň zařazuje do jídelníčku 2x týdně v podobě teplých i studených pokrmů. Mléko a mléčné výrobky dostávají v hořovické porodnici maminky denně v podobě snídaní, odpoledních svačin a druhých večeří.
„Stravu pro bezlepkovou dietu zajišťujeme denně. V naší kuchyni připravujeme i jídla vegetariánská a jsme připraveni přizpůsobit přípravu jídla pro pacienty s odlišným způsobem stravování - např. jiné národnostní kultury, potravinové alergie a intolerance. Tomuto pak
předchází rozhovor s nutričním terapeutem, který vypracuje odpovídající jídelníček pro konkrétního pacienta,“ dodává J. Patrmanová.