Co byste rád na gastroenterologii v Hořovicích změnil? V čem chcete oddělení v Hořovicích posunout?
Mezi mé priority patří zejména péče o pacienty s idiopatickými střevními záněty a úzká spolupráce s chirurgickým oddělením, které operuje až 40 procent pacientů s těmito onemocněními v ČR. Rád bych z hořovické gastroenterologie vybudoval centrum poskytující komplexní diagnostiku a léčbu chorob trávicího traktu, tedy jícnu, žaludku, střev, jater, žlučových cest a slinivky břišní. Tedy bych poskytované endoskopické výkony – gastroskopii a kolonoskopii – doplnil dalšími vyšetřovacími metodami: kapslovou endoskopií, enteroskopií, endoskopickou ultrasonografií a ERCP.
Mezi nespecifické idiopatické střevní záněty patří také Crohnova nemoc. Počet pacientů se každoročně zvyšuje. Můžete ze své praxe jmenovat rizikové faktory, které přispívají ke vzniku tohoto onemocnění?
Někteří lidé mají větší riziko rozvoje Crohnovy choroby než jiní. Často je to způsobeno faktory, které nelze ovlivnit. Jedním z nich je genetická predispozice. Přibližně 3 z 10 lidí s Crohnovou nemocí mají ve svém příbuzenstvu další nemocné. K dalším neovlivnitelným predispozicím patří věk. Crohnova choroba vás sice může zastihnout v kterémkoliv období života, nejčastěji jsou však diagnostikováni lidé mladší 30 let. Ať už jsou ale genetické predispozice jakékoliv, zdravým životním stylem můžeme svoje riziko významně snížit. Mezi nezdravé vlivy patří kouření. Kuřáci mívají závažnější průběh Crohnovy choroby a zvyšuje se u nich pravděpodobnost nutnosti chirurgického zákroku. Dalším rizikovým faktorem je strava bohatá na tuky a v té souvislosti narušená rovnováha střevní mikroflóry.
V České republice je jedním z nejčastějších nádorových onemocnění karcinom tlustého střeva a konečníku. Čím to je a jakou prevenci by měli lidé dodržovat?
Díky preventivnímu programu karcinomu tlustého střeva a konečníku se podařilo tento trend zvrátit. Zatímco před deseti lety obsazovala ČR v incidenci kolorektálního karcinomu v Evropě druhé místo, podle nejnovějších dat z roku 2018 došlo k posunu až na patnácté místo. Přesto nelze toto riziko podceňovat a měli bychom se vyhýbat rizikovým faktorům. Těmi jsou nadměrná konzumace živočišných tuků, červeného masa a uzenin. Riziko zvyšuje i častá úprava masa smažením a pečením. Rakovina konečníku se častěji vyskytuje u pivařů. Naopak zvýšit bychom měli konzumaci vlákniny v zelenině, ovoci, celozrnném pečivu a luštěninách a také se začít více hýbat.
Vaše odborné práce se zabývají aplikací kapslové enteroskopie a kolonoskopie v praxi. Přesto zatím více lidí podstupuje klasickou kolonoskopii. Proč není kapslová kolonoskopie metodou první diagnostické volby?
Vyšetření metodou kapslové endoskopie bohužel neumožňuje pro-vést rovnou histologické vyšetření. Pacienti s pozitivním nálezem tak musí podstoupit klasickou kolonoskopii. Dalším limitem je cena vyšetření, které není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Na druhou stranu by tato metoda mohla oslovit tu část populace, která se obává invazivního kolonoskopického vyšetření, a proto nejde na screening.
Absolvoval jste nějakou zahraniční stáž?
Absolvoval jsem studijní pobyty v Paříži a v Bruselu. Mohu říct, že vědomosti a zkušenosti z těchto pobytů využívám doslova každý den. Spousta věcí se dá dělat mnoha způsoby – nejde jen o léčbu, ale také o organizaci péče, chování k pacientům. Samozřejmou součástí mé práce je také účast na mezinárodních odborných konferencích, kde si s kolegy vyměňujeme informace, a tak si stále udržuji přehled o novinkách a trendech v léčbě.
Jak relaxujete po práci?
Rád chodím na procházky do přírody s rodinou. V zimě jezdím na lyžích. V létě mám rád vše, co souvisí s vodou – plavání, windsurfing, potápění.